Semnificatia Cifrei 1

sâmbătă, 1 mai 2010
Vom incepe odata cu aceasta prezentare, o serie de articole referitoare la semnificatiile profunde si complexe ale numerelor pentru a putea astfel, intelege mai bine aplicarea lor in numerologie.

Numarul unu simbolizeaza atat fiinta umana, cat si fiinta divina si transcendenta.

Fiind singura fiinta vie ce are calitatea de a fi in pozitia verticala, unul simbolizeaza omul in picioare. Antropologii fac din verticalitate un semn distinct al omului, in special al omului activ.

Alte imagini ce semnifica numarul unu sunt: imaginea pietrei in picioare, a falusului in erectie, imaginea batului vertical.

Unu simbolizezea principiul nemanifestat, din care se desfasoara manifestarea si in care se resoarbe manifestarea. Numarul unu semnifica principiul activ, creatorul. El simbolizeza totodata fiinta, ca sursa a tuturor lucrurilor.

De asemenea unu reprezinta centrul cosmic, centrul mistic.

Numarul unu simbolizeaza fiinta, dar si revelatia, legatura care inalta fiinta umana prin cunoastere la nivelul fiintei divine.

In folclorul si literatura iraniana, aceasta cifra are cateva particularitati. Cifra unu se scrie la fel ca litera "alif"(=a), prima litera din alfabetul arabo-persan, si ea il reprezinta pe Dumnezeu cel unic.

In alfabetul "abdjad", litera "a" are de asemenea valoare de unu.

Este necesar a se face distinctia intre unu si unicitate. Unicitatea reprezinta fiinta absoluta, transcendenta, ce nu prezinta o masura finita.

In schimb, unu presupune generarea multiplului si totodata resorbtia multiplului.

In diverse traditii, povestirile legendare si temele folclorice, il prezinta adesea pe Dumnezeu unic simbolizat prin cifra unu.

Simbolul numarului unu este acela de unificator, tinzand astfel, la sinteza polilor opusi, realizand armonia dinamica a contariilor.

Despre acest blog

Despre acest blog
  • Comentarii recente
  • Posturi recente