Semnificatia Cifrei 4

miercuri, 28 aprilie 2010
Semnificatiile simbolice ale numarului patru sunt legate de cele ale patratului si ale crucii. Din vremurile apropiate de perioada preistorica, numarul patru a fost folosit pentru a reprezenta solidul, tangibilul, sensibilul. Relatia dintre el si cruce facea din numarul patru un simbol comparabil de plenitudine si universalitate, un simbol totalizator.

Exista patru puncte cardinale, patru vanturi, patru stalpi ai Universului, patru faze ale lunii, patru anotimpuri, patru elemente, patru stari de spirit, patru fluvii ale Paradisului, patru litere in numele lui Dumnezeu (YHVH), patru litere in numele primului barbat (Adam), patru brate ale crucii, patru Evanghelii etc. Numarul patru desemneaza primul patrat si decada. Tetraktys-ul pitagoreic se realizeaza prin adunarea primelor patru numere (1+2+3+4). Toate aceste cuaternare exprima o totalitate. Astfel, numarul patru simbolizeaza terestrul, totalitatea celor create si a celor relevate.

Aceasta totalitate a creatului este, in acelasi timp, totalitatea celor trecatoare. In japoneza acelasi cuvant, "shi" inseamna si "patru" si "moarte". De aceea, japonezii, evita cu mare grija sa pronunte cuvantul acesta. Patru este de asemenea un numar sacru si in Vede (scrieri sacre in India), care sunt impartite in patru parti.

In Biblie si in special in Apocalipsa, patru sugereaza, de asemenea, idea de universalitate: cei patru aflati in viata reprezinta multimea celor vii in lumea luminii, cei patru calareti aduc cele patru urgii cumplite asupra pamantului.

Patru este o cifra care defineste universul in totalitatea lui, cel mai adesea fiind vorba de de lumea materiala, sensibila. Astfel, cele patru fluvii care ies din Eden, cum ne arata Facerea, uda si inconjoara universul locuibil. Apocalipsa vorbeste despre cele patru unghiuri ale pamantului de unde sulfa cele patru vanturi si distinge patru mari perioade care imbratiseaza intreaga istorie a lumii.

Dupa cum afirma Hartley Burr Alexander, in "Le Cercle du Monde", numarul patru avea un rol determinant in gandirea si filozofia indienilor din America de Nord. Patru era un principiu de organizare si, intr-un anume sens, chiar o forta. Spatiul se imparte in patru parti, timpul se masoara in patru unitati: ziua, noaptea, luna si anul; exista patru parti in plante: radacina, tulpina, floarea si fructul; exista patru vanturi; viata omeneasca e impartita in patru perioade: copilaria, tineretea, maturitatea si batranetea; exista patru virtuti fundamentale ale barbatului: curajul, puterea de a indura, generozitatea si fidelitatea, si tot patru virtuti ale femeii: indemanarea, ospitalitatea, loialitatea si fecunditatea.

Patru apare drept semn al potentialitatilor, asteptand sa se produca manifestarea care irupe impreuna cu aparatia numarului cinci.

Patru, numarul elementelor, este numarul portilor prin care trebuie sa treaca adeptul caii mistice, dupa traditia sufitilor si a vechilor dervisi turci. Fiecareia dintre aceste porti ii este asociat unul dintre cele patru elemente, in urmatoarea ordine: aer, foc, apa, pamant.

De cele patru stadii sau porti ale desavarsirii mistice se poate apropia evolutia cuaternara care se petrece in anima, conforma teoriilor lui Carl Gustav Jung. Psihanalistul porneste de la anima pentru a defini reprezentarile arhetipale: Eva, care reprezinta functiile pur instinctuale si biologice, Elena din "Faust", care personifica nivelul romantic si estetic, caracterizat totusi de elementele senzualitatii, Fecioara Maria la care iubirea atinge atitudinea devotiunii spirituale, si Sulamita din "Cantarea Cantarilor", incarnarea intelepciunii care transcende chiar sfintenia puritatii.

Intregul sistem al lui Jung se bazeaza pe importanta fundamentalata pe care i-o acorda si i-o recunoaste numarului patru. Cuaternitatea reprezinta arhetipul fundamental al psihismului omenesc, adica totalitatea proceselor psihice constiente si inconstiente.

Urmarind astfel, complexele semnificatii ale numarului patru, vom putea descoperi ce influente poate aduce acest numar atat in noi, cat si in exteriorul nostru.

Despre acest blog

Despre acest blog
  • Comentarii recente
  • Posturi recente